4.28.2008

CEP TELEFONLARI


Samsung:
Samsung, yeni müzik telefonlarını tüketicisiyle buluşturmaya devam ediyor. Yüksek hızlı 3G bağlantısını çift yönlü sürgü yapısı ve Symbian işletim sistemiyle birleştiren Samsung i450, firmanın i-serisindeki önemli bir üyesi olarak karşımızda. Symbian OS v9.2 ve S60 3rd edition işletim sistemlerini kullanan telefonda renkli LCD ekran ve 2 megapiksel kamera da bulunuyor.
Müthiş tasarımıyla zengin bir görünüme sahip olan modelde sürgü yukarı kaydırıldığında Symbian özelliği ile ortaya şık bir cep telefonu, aşağıya kaydırdığınızda ise şık hoparlörleri ile hoş bir müzik telefonu ortaya çıkıyor.Cihazın 262k renkli TFT ekranı QVA (320 x 240 piksel) çözünürlüğünde.
Dahili hafızasıyla dikkat çeken i450'de 1GB bellek bulunuyor. Bunun yanında microSD kart yuvasıyla hafıza alanını arttırmak mümkün. i450 tam anlamıyla bir müzik telefonu. MPEG4, WMA/MP3/AAC dosya formatlarını oynatabilen FM radyolu telefonda Flash Player da bulunuyor. Ses kalitesinin oldukça yüksek olduğu telefon HSPDA özelliği sayesinde 3.6mbps hızında internette hızlı bir deneyim sağlıyor. Bluetooth v2.0, Usb, 3G, telefonun diğer önemli özellikleri arasında. Telefonun eksik yanı ise Wi-Fi özelliğinin bulunmaması.

Nokia:
Nokia geçtiğimiz hafta yeni internet tablet N810 modelini tanıttı. Eski modele göre daha yeni teknolojiye kavuşan N810 modeli, 800 x 480 piksel dev dokunmatik ekranıyla internette ve çalışmalarınızda daha hızlı kullanım imkanı sunuyor. N810’un QWERTY klavyesini, kayar kapağının altında normal tuşlarla veya dokunmatik ekranından görerek kullanabiliyorsunuz.
Wireless özelliği sayesinde kablosuz ağlara bağlanabilen N810, Bluetooth desteği sayesinde de mobil telefonunuzdan internete bağlanmanızı sağlıyor.
Nokia N810 özellikleri:- 128 x 72 x 14 mm boyutlarında, 226 gram ağırlık- Bluetooth, Ses kaydı, 336 saat bekleme süresi- USB desteği, Ofis uygulamaları, E-posta desteği- Wireless(kablosuz) ağlara bağlanabilme özelliği- 65536 renkli, 800 x 480 px ekran- 8 MB dahili hafıza, Harici hafıza desteği- Gelişmiş medya oynatıcı, Mozilla web tarayıcısı- TI OMAP 2420 model, 400 Mhz işlemci- Linux OS2008 işletim sistemi- GPS desteği, El yazısı tanıma özelliği- Ortam ışık algılayıcısı sayesinde pilden tasarrufSatış fiyatının 479 dolar (ABD'de) olması beklenen Nokia N810, açık kaynaklı Linux işletim sistemi kullandığından program geliştirme konusunda birçok seçeneğe sahip. 800x480 piksel ekranı bulunan üründe, 256 MB dahili bellek, 2GB'a kadar ek hafıza takılabilen miniSD bellek yuvası, dahili web kamerası (VGA), Wi-Fi desteği (802.11b/g), USB 2.0 bağlantı yuvası ve Bluetooth teknolojisi yer alıyor.

LG'nin son Bombası
Dokunmatik ekranıyla öne çıkan LG’nin son telefonu KU990 Viewty, Prada’nın pabucunu dama atıyor ve birbirinden yeni özellikleriyle göz dolduruyor. Üstelik 5.1MP kamerası (otomatik zum ve görüntü sabitleyici özellikleri de mevcut), video ve fotoğraf çekim kalitesiyle de iPhone’un gözünü korkutmaya hazırlanıyor.
KU990 Viewty, sunduğu teknolojik özelliklerle de dikkatleri üzerine çekiyor. Arabiriminin tamamı dokunmatik ekran olarak tasarlanan KU990 Viewty, aynı zamanda LG'nin 5 Megapiksel çözünürlüklü bir kameraya sahip ikinci cihazı olma özelliğini taşıyor. KU990 Viewty'in 3 inç boyutunda ve 262.000 renk kalitesindeki dokunmatik ekranı, 400 x 240 piksel çözünürlüğüyle eşsiz bir görsel deneyim vadediyor.
Ürünün 5 megapiksel çözünürlüklü kamerası ise üstün Alman teknolojisinin ürünü Schneider Kreuznach bir optik lensle donatılmış durumda.DVD kalitesinde video kayıtSaniyede 120 kare yakalayabilen bir performansla pürüzsüz video dosyaları oluşturabilen KU990 Viewty, aynı zamanda kullanıcılara süper yavaş çekim modunda yüksek kalitede video oynatma imkanı da sağlıyor.

MicroSD hafıza kartı desteğinin yanısıra, 400 x 240 piksel çözünürlüğünde kesintisiz video kaydı için KU990 Viewty kullanıcılara 170 MB boyutunda bir dahili hafıza sunuyor. Görünüş, tasarım ve kullanıcı ara birimiyle bir süre önce ülkemizde de tüketicilerin beğenisine sunulan LG Prada'ya benzerliğiyle dikkat çeken KU990 Viewty, HSDPA teknolojisinin 3.6 Mbp/s hızındaki veri transfer teknolojisi sayesinde, desteklendiği operatörlerde kullanıcılara yüksek hızda bir Internet dolaşımı sağlıyor.

LG KU990 Viewty özellikleri:- GSM850 - GSM900 - GSM1800 - GSM1900- 54 ,4 x 103,5 x 14,8 mm boyutlarında, 112 gram- Handsfree, Bluetooth, Ses kaydı- 4 saat konuşma, 350 saat bekleme süresi- HSDPA, Uçuş modu, USB desteği- 262000 renkli, 240 x 400 px ekran- 170 MB dahili hafıza, Harici hafıza yuvası- HTML tarayıcı, DVD kalitesinde video kayıt- Gelişmiş medya oynatıcı, Radyo çalar- 5 MP kamera, Schneider-Kreuznach lens- 3G desteği ile hızlı internet ve dosya transferi- 2. dahili kamera sayesinde görüntülü görüşme

4.17.2008

İnternet Üzerinden Telefon Görüşmesi

Microsoft internetten sese giriyor VOIP şirketi Teleo ile anlaşmaya varan Microsoft, internet üzerinden sabit hatlara ve cep telefonlarına ulaşacak bir ses hizmeti başlatacak. Microsoft, VOIP hizmeti veren küçük özel bir şirket olan teleo ile yaptığı anlaşma ile şu anki mevcut internet iletişim hizmetlerini artırmayı hedefliyor. Yeni hizmet sayesinde kullanıcılar sabit ve GSM hatlarını internet üzerinden arayabilecekler.

Yahoo ve Google gibi arama motoru kategorisindeki dünya markalarının da internet üzerinden ses iletişimi sektörüne girmesi son dönemlerde internet devleri arasında bir rekabetin yaşanmasına neden oldu. Şirketler anında mesajlaşma hizmetlerini bir bütün iletişim platformuna dönüştürme çabası içindeler.

Yahoo'nun 2 ay önce Dialpad'le anlaşması, Google'ın da geçen hafta içinde Google Talk hizmetini kullanıcılara sunmuş olması sektörü giderek daha da büyütüyor. Microsoft'un Teleo, Yahoo'nun da Dialpad'le yaptığı anlaşmalar kullanıcıların anında mesajlaşma hizmetleri ile daha geniş telefon network'lerine bağlanmalarını sağlamayı amaçlıyor.
Telefon networklerine erişim konusunda en gelişmiş sisteme sahip şirket ise Skype. Skype halen yüzden fazla ülkedeki sabit hat ve GSM operatörüne internet üzerinden çok ucuz fiyatlarla ulaşılmasını mümkün kılıyor. Microsoft'un anlaştığı Teleo şirketinin telefon hizmeti, şirketin internet kolu olan MSN tarafından yönetilen anında mesajlaşma hizmeti Messenger üzerinde kurulu olacak.

4.10.2008

Teknolojik Oyunlar ve Oyuncaklar


Laserli pinpon:Pinponu laserle oynamak isteyenler için, üretilmiş (pinpon oyunu değil ama benziyor). Nintendo'nun sansasyonel oyun konsolu Wii'den sonra bu tür teknolojiler daha da gelişeceğe benziyor.


buzdolabı mıknatısı:
Bu mıknatıs her buzdolabını açtığınızda sizinle konuşuyor. Tabii ki Homer'ın ağzından. Espirileri tabii ki bira üzerine. Bira severlerin beğenebileceği eğlenceli bir ürün.






Minik uzaktan kumadanlı uçak:Uçak uçurmyaı seven fakat açık havada yer bulamayanlar için, ufak da olsa bir tatmin. Veya herkes için eğlenceli bir oyuncak... Bu minik uçağı kumandasıyla ev içerisinde uçurabiliyorsunuz.




Elektrik Futbol:
Oyuncuları "titreşimli" masasına yerleştiriyorsunuz, yukarı aşağı sağa sola hareket ettirebiliyorsunuz, elbetteki paslaşma kabiliyetleri de var. Gerçeğine oldukça yakın ve futbol fanatikleri için geliştirilmiş.






USB fare tekerleği:


Bu tekerleği USB' ye takıyorsunuz, sonra klavye ile yazmaya başlıyorsunuz. Ne kadar hızlı yazarsanız tekerlek de o kadar hızlı dönüyor.



Bluetooth' lu LEGO Araba:

Zamanında legolardan araba yapmak için tekerlek bulmaya çalışmak, Concorde burnu bulmak kadar zor bir işti, şimdi ise uzaktan kumandalı lego araba bulmak bile mümkün. Bluetooth' u olan bu araba arabanın kontrolü resimde görülen mouse ile yapılıyor.

3.13.2008

Laptop'unuzun Pil Ömrünü Uzatmak İçin?

Önemli bir çalışmanın tam ortasında laptop'unuzun pili sizi yarı yolda bırakmasın... Laptop'unuzun pil süresini artırmanız için 15 küçük püf noktası...

Eğer bir süredir laptop kullanıyorsanız, burada yazılan tekniklerin ve püf noktalarının büyük bir kısmını büyük ihtimalle biliyorsunuzdur. Ama yine de göz atmanızda yara var, belki gözünüzden bir şeyler kaçıyordur...


1. Sık sık DEFRAG yapın: Sabit diskiniz ne kadar az çalışırsa pili o kadar az tüketir. Bu yüzden sabit diskinizdeki dosyaların fragmante olmasını (birkaç parçaya ayrılmasını) sık sık DEFRAG işlemini yaparak engelleyin ve sabit disk kullanımını azaltın.


2. Parlaklığı düşürün: Ekran parlaklığını kabul edebileceğiniz limitlere kadar düşürerek pil süresinde ciddi tasarruflar elde etmek elinizde.
3. Arka plan programları: Arka planda çalışan programların sayısını mümkün olduğunca azaltın. Bu sayede CPU'ya düşen yükü hafifletmiş olacaksınız.
4. Harici aygıtlar: Pille çalışırken gerekmedikçe kablosuz ağ, USB disk, hatta USB fare bile kullanmayın.

5. Daha fazla RAM: Bellek fiyatlarının oldukça düşük seviyelerde gittiği bugünlerde laptop'unuza yapacağınız bir RAM terfisi pil süresinde ciddi uzamaları beraberinde getirecektir. Bilgisayarınızda daha fazla RAM olursa sabit diske daha az iş düşer, böylece pil daha az tüketilir.

6. CD ve DVD sürücüler: Film seyredecekseniz, filmleri önce sabit diskinize çekin, oradan izleyin. Virtual Daemon gibi Sanal CD/DVD sürücüler de kullanabilirsiniz. CD ve DVD sürücüler ikide bir durup kalkarak pile gereksiz yere yük olurlar.

7. Pil temas noktalarının temizliği: İki üç ayda bir pili çıkarın, alkollü bir bezle pil temas noktalarındaki metal bölgeleri temizleyin. Bu sayede pilden gelen akım laptop'a daha verimli olarak transfer edilecektir.

8. Pilinize antrenman yaptırın: İki üç haftada bir laptop'u makul bir süre pille kullanın (eğer çok fazla mobil çalışan biri değilseniz). 9. Hibernate (Uyku Modu): Mutlaka Standby (bekleme) yerine Hibernate (uyku modu) seçeneğini kullanın. Laptop’u kullanmadığınız zaman uyku modu çok daha az pil tüketecektir.

10. Fazla ısınmayın: Laptop'lar sıcağı pek sevmez. Havalandırma deliklerini ve fan çıkışlarını belli periyotlarla temizlemeyi ihmal etmeyin.

11. Güç tüketim yönetimi: Güç yönetimini mümkünse Windows'a bırakmayın. Eğer bilgisayarınızla birlikte geldiyse, mutlaka özel olarak üretilmiş olan güç tüketim yönetim uygulamasını (Toshiba Power Saver, LG Battery Miser gibi) kullanın. Genelde tüm bu programlarda "maksimum pil ömrü" seçeneği vardır, seyahatlerde bu seçeneği tercih edin.

12. Çoklu çalışma: Pil ile çalışırken ekrana bir sürü uygulama açıp aralarında geçiş yaparak çalışmayın. Bir rapor üzerinde çalışırken arka planda MP3 dinlemeyin örneğin...

13. Önceliklerinizi iyi hesap edin: Eğer seyahatteyseniz ve canınız çok sıkılmadıysa DVD seyretmeyin veya oyun oynamayın. Böylece çok az güç tüketen yazı yazma, e-posta okuma gibi işle ilgili aktiviteler için daha fazla pil ömrü ayırmış olursunuz.

14. Bellek etkisi: Eğer eski model bir laptop kullanıyorsanız "bellek etkisi", yani pilin tam kapasitesini unutması problemini minimuma indirmek için iki üç haftada bir pilleri sonuna kadar şarj edin ve sonuna kadar boşaltın. Li-Ion pil kullanan laptop modelleri eski olsalar bile bu genellemenin dışındadırlar.

15. Otomatik kayıt: Bu özelliği kullanmayın. Belli aralıklarla sabit diski çalıştıran ve dosyalarınızı kaydeden bu seçenek pili daha çabuk tüketir. Onun yerine siz zaten neyi ne zaman kaydedeceğinizi biliyorsunuzdur, öyle değil mi?

PLAZMA MI LCD TELEVİZYONMU???

Plazma/LCD ve benzeri bir iki tur daha olan gorüntü cihazları,bugün icin sadece HD tv izlenmesi üzerine gelistirilmis ürünlerdir,burada bir fark oldugunu lutfen anlayınız,yani bu cihazlar yapıları itibarıyla cok yüksek cözünürlülük sunmak uzere imal edilmis vede gelistirilmislerdir, biliyorsunuz LCD işi aslında cok eskilere dayanır ve yeni bir teknoloji degildir,ancak o zamanlar sadece PC monitörü olarak kullanılan LCD ler bugun Home Entertainment olayı icindir,ancak unutulmaması gereken en önemli seyde bunu icat eden ve geliştiren Japonlar dır(Plazma/LCD ilk ornekleri ve kullanımı bu ulkede olmustur) dolayısıyla bu urunlerde aslında tamamen ama tamamen HDTV(High Definition TV-yüksek tanımlamalı TV)icindir.

Çünkü Japonyada ilk HDTV yayınlar 1989 da ilk baslarda Analog olarak baslamıstır(uydudan)daha sonrada Digitale gecilmis ve bilaharede yine uydudan ve cok yuksek cözünürlülük değeri olan ve bugunde kullanılmakta olan 1920X1080pixel sunum degerine cıkmstır,ben bu yazımda konu cok uzun vede karmasık oldugundan HDTV yi bir kenara bırakarak,dogrudan Plazma/LCD ye gecmek istiyorum.Tekrar ediyorum bugunun yeni nesil bu panelleri artık tamamen "HDTV" izlenimi icin uretilmektedir!!!bunu unutmaynız,kesinlikle normal analog-digital,catıya-pencereye takılan cubuk antenle izlenen yayınlar,cable-tv gibi goruntu kaynakları icin degildir!!!zaten bunları izlediginizde goruntude bozukluk,zayıflık v.s gorursunuz,cunku bu yayınların izlenim cihazları farklıdır,bunları gene bildigimiz ama artık teknolojisi tamamen bitmis bulunan CRT(tuplu)ile izleyeceksiniz,yani bu yeni panellerle elbette bu yayınları izlersinizde ama dedigim gibi saglıklı bir netice alamazsınız!!!

Bugun icin en uygun kaynagınız ancak DVD olabilir,bu bile illa bu tip panelle izlenecek diye bir kuralıda yoktur,yani siz DVD yi iyi bir marka 100Hz/Progressive Scan ozelligi bulunan bir CRT ilede pekala guzelce izlersiniz,lutfen bunları atlamayınız,zira TR de bir suru insan ne aldıgını ne ise yaradıgını vede zamanındamı aldıgını maalesef bilmemektedir,hele hele satıcılar,ne satmasını nede tam ne ise yaradıgını bilmiyorlar,zaten bu panelleri nasıl satılacak,bu kriteri bile bilmiyorlar,bunları bilahare işleyecegim. Burada bir mesaj/ipucu vereyim,bir kere bu panelleri almak icin kesinlikle acele etmeyiniz,hem fiatları cok yuksektir(yerli montaj Vestel/Beko yu saymıyorum,bunların LCD panelleri bana gore cok zayıftır,performansları düsüktür,ancak fiatları bugun icin cok caziptir dolayısıyla Fiat/Performans mukayesesi yaparsınız,alınabilir oldugunu gorursunuz) Ancak ithal paneller hala cok pahalıdır,sadece cok guzel DVD izlemek icin bu yatırım bana gore bugunlerde yapılmaz,ayrıca DVD cok sınırlı bir kullanım verir,filmi izlersiniz,sonra...yani cok uygun degildir,yine DVD izlemek icin cok yuksek cozunurluluk te gerekmez.

Birde sunu unutmayınız boyle pahalı bir panel alarak gelecek bir 10-15 yılınızı ipotek ediyorsunuz,yani bugun al bir iki sene sonra bir daha al olamaz!!!bunu unutmayınız,ayrıca yeni nesil Plazma/LCD ler panel kullanım saatleri neredeyse 60.000 saat sınırına standart olmustur,bu konuda merakınız olmasın,bunun hesabını kendiniz yapınız,kesinlikle profesyonel kullanım degilse,evlerimizde cok rahat bir 10 sene kullanabilirsiniz. Ancak gerek Plazmalarda gereksede LCD lerde suanda dunya piyasalarında iki tip panel vardır,birisi eski teknoloji olan dusuk cozunurlukuk veren ki bunlar 852X480pixel olan panellerdir,bunları artık kesinlikle almayınız,ama kesinlikle 852X480 gordunuzmu kacın oradan!!!TR de suanda piyasalarda bir suru marka vardır boyle 852X480 olan.Bunların fiatlarını cok cazip yerlere cektiler,sakın kanmayınız,aman ha!!!
LCD ler bu konuda daha sanslı,cunku onlarda boyle dusuk cozunurluluk olan paneller yoktur,LCD ler genelde 1200X720 lerden baslar,ancak gerek Plazmalar gereksede LCD daha evrimlerini tamamlamamıslardır!!!!bunu unutmayınız,bakınız basta Japonlar ve Koreliler,ama en basta Japonlardır(Koreliler bunları taklit ederek takip ederler)ve surekli olarak neredeyse 6 ayda bir yani model cıkarmaktadırlar,neden peki????cunku her urunde hata olusmaktadır,goruntuler hala mukemmel seviyelerde degildir!!!bu aralar

Plazma paneller goruntu kalitesi olarak LCD nin biraz/bayagı(markasına gore degisir)onündedir,ama gelecek kullanım secenegini goz onune alırsak LCD nindir(bunu yabancı uzmanlar soyluyor) Bir kere Plazma lar cok buyuk mekan isterler bunlar 42-43 inclerden baslar,dolayısıyla bunu 20-25m2 lik bir salonda izlemek hem göz saglıgı hemde izleme teknigi bakımından uygun degildir,bu paneli en az 30m2 nin ustunde izlemelisiniz,halbuki LCD ler her ebatta oldugundan dolayı her mekan icin genis ebat secenegi vardır.

HDTV ------- Aslında konumuz ve gundemimiz Plazma/LCD olmasına ragmen burada incelememiz ve bilgilenmemiz gerekn konu HDTV ve dolayısıyla bunları izleyebilecek kapasitede olan panellerdir.Daha öncede belirttigim gibi ilk once HDTV cıktı sonra bunların baklıdı ki CRT ile seyredilemiyor(görüntü kalitesi olarak) oldugu anlasılınca ve yaklasık son 10 yıldan biraz fazla surede ancak bu kadar gelisme oldu Plazma ve LCD lerde,goruluyorki bu panellerdeki goruntu kalitesini ust seviyelere cıkarmak hem zor hemde uzun zaman almaktadır. Bu arada birazda panel hakkında bilgi vereyim,su anda dunyada onlarca hatta yuzlerce marka olabilecek sayıda Plazma/LCD markası ve ureticisi vardır,ancak gercek manada dunyada bu cihazların panellerini imal eden iki elin 10 parmagını gecmeyen panel ureticisi vardır.

Plazma/LCD paneller ------------------------ Bakınız bir tesbit daha vardır,bende onceleri boyle bilirdim sonra iyice ve dikkatlice arastırınca,sadece cozunurlulugun ve contrast-parlaklık oranları gibi degerlere bakardık degilmi???halbuki boyle olmadıgını ogrendim,evet bir LCD yada Plazma da bunlar elbette onemlidir ama dogrudan bunlarla si bitmiyor,oyle olsa ornegin LCD lere bakınız hep aynı yada yaklasık cozunurluluk ve canrast/brightnes oranları gorursunuz,sanki hepsi aynı kalitede olacakmıs gibi gelir?halbuki hic te oyle degildir,tum degerleri aynı olan 3-4 marka LCD TV yi yan yana koyunuz ve goruntulere bakınız,hemen hepsi ayrı goruntu kalitesi verirler,neden???halbuki hepsinin cozunurluluk/contrast/brightnes oranları/degerleri aynıdır???(bizdeki satıcılara sormayınız bunu,derlerki size;ayarları tam degil!yada ayarlardan filan!derler,yemeyiniz!!!)
1-Her panel,aynı cozunurlulukte bile olsa,burada kalite ve kullanılan teknoloji,hammadde v.s farklılıkları vardır,her ureticinin(panel ureten) aynı cozunurluluge sahip panelleri farklı goruntu kalitesi verebilir
2-Paneli alıp TV yi ureten firmalar farklı teknik-teknolojik bir takım iyilestirmeler ve uygulamalar yapar(bu her firmanın kendi sırrıdır)
3-En onemlisi,her TV ureten firmanın kendisine ait goruntu isleme yontemi vardır,işte esas espri buradadır,guclu firmalar,AR-GE si cok geliskin firmalar burada one cıkarlar
4-Her uretici firma ayrıca buldugu ve uyguladıgı teknigi cok kısa sonra degirtirerek daha iyi goruntu kalitesini yakalar,buradada 3.maddede belirttigim gibi o firmanın guclu olması ile dogrudan ilgilidir.
---Bu yukarıda yazdıgım bu işin sırrının cok kısa ozetidir,bunu yazmamın sebebi,siz kagıt ustunde o gordugunuz degerler ile dogrudan hareket etmeyiniz,bu sizi yanıltır!!!cunku ozellikle LCD de aynı degerleri goreceksiniz,aslında pratikte durum boyle degildir?bunuda "gozunuz" ile anlıyorsunuz,evet insan gozu Kartal gozu gibi hassas degildir ama!bu kaliteyi anlayacak kadar bir goz hassasiyetimiz de vardır. Onun icin o sizin pazarda/markette/dukkanda gordugunuz farklılıklar bundan olmaktadır. Bu panellerdeki teknik bazı olayları bir kenara bırakarak,sunu belirteyim;Plazma/LCD nasıl alınacaktır ??? Oncelikle Turkiye de bunların nasıl satılacagını,hangi bilgiler vardır gibi konuları kimse bilmiyor,trilyonluk magazalar acılıyor ama Plazma/LCD nedir,nasıl sergilenir,neler uygulanır,maalesef bunların hic birisi bilinmemektedir,hala o eski usul CRT leri sattıkları gibi,cihazları asker gibi yan yana,sıra sıra koyarak gosterirler,Demo nedir pek bilinmez,hangi yayınlar izletilmelidir bilinmez,velhasıl tam bir bilgisizlik hukum surmektedir,belki mustesna bir iki yer haric genelde manzara budur. -Genelde bunların satıldıgı yerlerde bakınız;promo DVD leri oynatılır!o bildiginiz akvaryumlar,balıklar,denizler,goller,yada cicekler,nehirler,yada dogadan cok canlı renkler(cogunlukla yapaydır bunlar!!!)sakın bu goruntelere aldanmayınız!!!bunlar musteriyi cezbetmek icin hazırlanmıs cok yuksek cuznurlulukte olan goruntu materyalleridir,bunlar sizi aldatır,bakarsınız o ciceklere,balıklara,renkli objelere filan,sonrada "vay be ne goruntu veriyor bu" filan dersiniz(zaten cogunuz boyle diyor???) Normalde yapmanız gereken kendi DVD lerinizi yanınıza alıp magazaya gitmektir?evet yanınıza alacaksınız bu DVD leri,ancak bunlar normal bir film degil,tamamen,cok hızlı sahneleri olan genelde action dedigimiz,vurdulu,kırdılı,dovus sahneleri olan,ozellikle hızlı araba surusleri olan,araba kovalama sahneleri olan, turden,yani goruntunun cok hareketli olması gerekne sahneler olacaktır,titresimli,cok hızlı hareket eden objeli turden olması gerekmektedir.
Ayrıca gerek Plazma larda gereksede LCD lerde "karanlık sahneler" en onemli ikinci kriterdir!!!cunku siyah renklerde, fonlarda cihaz kalitesini belli eder!!!eger karanlık sahneli bolumlerde,renkler cansız,siyahlar belirsiz ve griye çalıyorsa,objeler keskin kenarlı belirmiyorsa,bu panel iyi goruntu vermez,butun espri siyah bolumlerde,derinligin belirgin ve keskin olması netligin azalmaması,contrastın dusmemesi gereklidir,kotu kalite panellerde bunu hemen farkedersiniz,gozunuz resmen rahatsız olur. Genelde bir cok marka,dunyada bilinen markalar bile bu sahnelerde cogu modelleri zayıf kalmaktadır!!!

yani kalite yakalanamıyor;Plazma lar siyah konusunda su an icin LCD lerden cok daha iyi yerlerdedirler(elbette her marka Plazma degil tabiki) LCD ler bu konuda hala yetersiz kalıyorlar.Su anda LCD uretenlerde bu konuya agırlık vermislerdir. Bir diger onemli hususta ozellikle LCD lerde goruntulerde "izlerin" olusması ve bunun ekrana "yapısması",kuyrukların olusması gibi,buda goruntu cok hızlanınca belli olur,eger panel yani TV iyi degilse bu izler fazlalasır ve goruntu bozulur,derinlik kaybolor,renkler karısır ve belirsizlesir,dolayısıyla bir anda rezil bir goruntu ortaya cıkar bunu gozunuz cok rahat anlar ve sonrada goz yorulur izlemekten.Ama sahne tekrar yavasladıgında yada durdugunda ornegin Haber sunun spiker izlerken,ne super goruntu ve renkler dersiniz!!! İşte bu olay LCD de daha rahatsız edici olur,Plazma lar bu konuda simdilik daha ileri seviyededir.

Yukarıda şuana kadar bir suru bilgi verdim,dolayısıyla simdi yani bugun icin ne alınır diyorsanız,şöyle bir tesbitim vardır;
1-Plazma diyorum,LCD ikinci tercihim
2-Ama izleme mekanınız 30m2 den kucuk ise(2-3,5 metreden izlenecekse) LCD diyorum
3-Her ikisinide bugun icin almam???secenegi,bence en akıllı secim(bu benim şahsi gorusum)

Diger HDTV/DVD izleme cihazları ------------------------------- Yeni teknolojileri ele alırsak Projektor ve DLP Projektorleri bir kenaya koyuyorum,cunku bunlar tamamen profesyonel uygulamalar icic,yada cok ozel meraklısı olan insanlar icindir,izleme teknikleri farklıdır,dunyada kullanan sayısıda cok azdır,ayrı bir izleyici grubu vardır.

Dolayısıyla geriye iki cihaz daha kalıyor;
1-DLP Projeksiyon TV ler
2-LCD Projeksiyon TV ler
Ancak bu iki cihazda ev kullanımı icin uygun degillerdir,lamba omurleri cok kısadır,ilerde masraflı olurlar,cok uzun sureli kullanımda performans dusuklugu gosterirler,ekran ebatları oldukca buyuktur(en az 50 inc tir,sadece Toshiba da bir model 46inc vardır)dolayısıyla izlemek icin en az 50m2 ve ustu mekanlar ister,ancak fiatları kullandıgı teknoloji itibarıyla ucuzdur!fiatına bakarak alınması bana gore yanlıs olur,ancak goruntu kalitesi bayagı yuksektir.
1-DLP Projeksiyon TV ler Bu cihazlar dunyada sadece bir kac firma tarafından uretilir.Fazla talebi yoktur,cesidi cok azdır,genelde tek model olarak uretilir.
2-LCD Projeksiyon TV ler